whatsapp

Welk bed is geschikt voor welke leeftijd?

Welk bed is geschikt voor welke leeftijd?

Als ouder weet je hoe belangrijk een goede nachtrust is voor je kind (om over je eigen nachtrust nog maar te zwijgen). Daarom wil je natuurlijk zorgen voor het juiste kinder bed voor jouw kind(je): een veilig bed dat past bij zijn of haar leeftijd. Om je een idee te geven welk bed in welke afmeting het best bij welke leeftijd past, hebben we een handig overzicht voor je gemaakt!

 

Type bed

Leeftijd

Matrasmaat

Wieg

0 tot 6 maanden

40 x 80

Babybed of ledikant

0 tot ca. 30 maanden

60 x 120

Peuter- of juniorbed

2 tot 6 jaar

70 x 140/150

1-persoonsbed

3 jaar en ouder

90 x 200 of 120 x 200

(Half)hoogslaper

6 jaar en ouder

90 x 200

 

Type bed: Wieg

Veel ouders kiezen voor hun pasgeboren baby een wieg óf gaan direct voor een ledikantje. Het voordeel van een wiegje is dat je dat gemakkelijk op de ouderslaapkamer kan neerzetten, zodat je je kindje lekker dicht bij je hebt. Ook geeft een wiegje een knus en geborgen gevoel voor je baby. Het nadeel is dat je er vaak niet zo lang gebruik van kunt maken: sommige kinderen zijn met 3 maanden al te groot gegroeid om nog in hun wieg te kunnen slapen. Voor vrijwel alle kinderen geldt dat de wieg wanneer ze 6 maanden zijn niet meer geschikt is om in te slapen.

Type bed: Ledikant

Vanaf die leeftijd is het tijd voor een ledikant of babybed. Maar, zoals gezegd, je kunt ook prima vanaf de geboorte al voor een ledikantje kiezen. In zo’n bedje zit namelijk een verstelbare bedbodem, waardoor je de hoogte kunt variëren. Voor een baby, die nog niet zo beweeglijk is, kies je voor de bovenste stand, zodat je hem of haar ook gemakkelijk uit het bedje kunt tillen. Wordt je kindje groter en gaat het zich bijvoorbeeld optrekken, dan is het belangrijk de bedbodem te verlagen, zodat uit bed klimmen of vallen wordt voorkomen. De meeste kinderen kunnen tot de leeftijd van 2,5 à 3 jaar in een ledikant slapen.

Type bed: Peuterbed

Daarna is het tijd voor een groter bed, ook omdat veel kinderen rond die leeftijd vaak zo ondernemend zijn dat ze gaan proberen over de rand van het ledikant te klimmen. Om dit soort gevaarlijke situaties te voorkomen, is het verstandig over te gaan naar een volgende fase. De overstap naar een tienerbed (90 x 200) is voor veel kinderen een te forse stap, vandaar dat wij adviseren om voor een peuter- of juniorbed (70 x 140 of 70 x 150) te gaan. Dan kan je kind wennen aan een wat groter formaat bed zonder dat het zich overweldigd voelt door een té groot bed. Een veilig en geborgen gevoel blijft uiteraard belangrijk!

Type bed: 1-persoonsbed

Hoewel de meeste ouders hun kind vanaf ca. 5 jaar in een tienerbed/1-persoonsbed laten slapen, kun je er natuurlijk voor kiezen dit al vanaf circa 3 jaar te doen (dus direct na de fase van het babybed/ledikant). Dat scheelt natuurlijk in de aanschaf en kosten van een juniorbed voor de tussenliggende periode, dus dat kan een weloverwogen keuze zijn die wij bij Eurobedden prima begrijpen! Wat we dan kunnen aanraden is te kiezen voor bijvoorbeeld een bed met een lage instap. Of voor een ledikant met uitvalbeveiliging. Zo wordt de overgang van peuterbed naar groot bed net wat kleiner voor je zoon of dochter. Het risico om uit het bed te vallen – want ineens geen veilige spijlen meer om zich heen, is best even spannend! – wordt op deze manier verkleind. Alles voor de veiligheid van je kind.

Wanneer de tijd is aangebroken voor een tienerbed zul je verrast zijn door de enorme diversiteit in bedden. Van auto bed tot kinderbed huisje, van kajuitbed tot bedbank, van metalen bed tot houten exemplaar, de keuze is enorm! En is je kind al wat ouder? Dan zal het misschien graag wat hoger of wat ruimer willen slapen. Voor dat laatste is een twijfelaar kinderbed de perfecte oplossing: een bed van 120 x 200, dat qua afmetingen tussen een 1- en een 2-persoonsbed zit. Ideaal voor als je graag wat meer slaapruimte wilt. Wil je qua bed liever ‘de hoogte in’? Dan is een halfhoogslaper of hoogslaper natuurlijk fantastisch! We adviseren om hiermee te wachten tot een kind minimaal 6 jaar is, omdat het dan meestal oud en zelfstandig genoeg is om op een veilige manier in en uit het bed te klimmen. Een halfhoogslaper is, zoals de naam als zegt, wat minder hoog. Perfect om mee te beginnen dus. Voor een nog wat ouder kind is een hoogslaper heel geschikt. Een eigen plek, ver van de vloer, waardoor je ook nog eens veel ruimte overhoudt onder het slaapgedeelte.

Eurobedden adviseert graag!

Je ziet het: iedere fase kent zijn eigen meest geschikte bed. En het mooie is: Eurobedden heeft voor iedere fase volop keuze! Kijk eens rond op onze website, neem contact op voor advies of maak een afspraak voor een vrijblijvend bezoek aan onze showroom. We weten zeker dat je, in welke leeftijd je kind(je) momenteel ook is, een perfect bed kunt vinden in ons ruime assortiment. Zien/spreken we je binnenkort?