whatsapp

Verschil tussen een boxspring en een bed?

Verschil tussen een boxspring en een bed?

Tijd voor de aanschaf van een nieuw bed? Dat is een belangrijke aankoop! Niet alleen omdat een bed iets is waar je voor langere tijd van wilt kunnen genieten, maar ook omdat je nachtrust zo belangrijk is. Slapen doen we per slot van rekening iedere nacht. En uitgerust aan de dag beginnen willen we toch allemaal?

Wordt het een ‘gewoon’ bed? Of kies je een boxspring?

Een van de eerste afwegingen die je maakt bij je keuze voor een nieuwe slaapplek is: ga ik voor een ledikant of wordt het een boxspring? Om je op weg te helpen bij deze beslissing zetten we in deze blog wat kenmerken en voor- en nadelen op een rijtje. Lees snel verder wat de verschillen zijn en ontdek wat het beste bij jou en je slaapkamer past!

Wat is nu eigenlijk een boxspring?

Een boxspring betekent letterlijk: een bak met veren. Het is eigenlijk een houten bak op poten, waarin metalen veren zitten. Dit stevige onderstel zorgt voor veel veerkracht. Doordat hier bovenop een matras wordt geplaatst, heb je dus dubbele vering. Dat verklaart ook meteen het slaap- en ligcomfort van een boxspring. Om hier nog een schepje bovenop te doen, kun je een boxspring ook nog uitbreiden met een topmatras, ook wel een topper genoemd. Als het gaat om een boxspring heeft u natuurlijk de keuze uit diverse modellen, zo kunt u kiezen voor een boxspring twijdelaar, 2 persoons boxspring, een elektrische boxspring of een boxspring met voetbord.

Is een gewoon bed dan minder comfortabel?

Nee hoor, dat hoeft zeker niet. Een gewoon bed bestaat over het algemeen uit een onderstel (het bedframe of ledikant) met daarin een lattenbodem en daarop een matras. Kies je voor een kwalitatieve lattenbodem, met het juiste aantal latten en een goede veerkracht, en schaf je bovendien een comfortabel en goed ondersteunend matras aan, dan kan ook een gewoon bed een prima keuze zijn.

Wat zijn dan de voor- en nadelen? Welke verschillen zijn er tussen een boxspring en een bed?

Een voordeel van een boxspring is de eerder genoemde dubbele vering, in zowel de bak als het matras. Dat zorgt niet alleen voor veel ligcomfort, maar dankzij de open verenstructuur ook voor een goede ventilatie en luchtcirculatie. Een ander aantrekkelijk punt van een boxspring is de luxueuze uitstraling die je krijgt door het gestoffeerde onderstel. Bovendien kun je qua stoffering zelf de kleur en het materiaal bepalen. Zo kun je er de stijl en uitstraling aan geven die bij jou past. Bij een ledikant is deze keuze beperkter. Maar daarbij is juist weer een voordeel dat een bed van bijvoorbeeld hout, MDF of Lamulux gemakkelijker te reinigen is dan een boxspring met bijvoorbeeld een velours, suède of katoenen stoffering. En ook stofzuigen onder het bed gaat bij een ledikant gemakkelijker. Een ander pluspunt van een gewoon bed is dat het over het algemeen voordeliger is dan een boxspring.

Wat een boxspring dan weer als voordeel heeft, is dat het meestal minder plaats in beslag neemt: er zit per slot van rekening geen extra rand om het matras, dus de matrasmaat is direct ook de bedmaat. Een ledikant heeft natuurlijk nog een extra rand of ombouw, waardoor er wat meer plek voor nodig is. En gaat u bijvoorbeeld ’s nachts regelmatig uit bed? Dan is de kans op stoten of schaven (au!) bij een bed met een rand of ombouw net weer wat groter dan bij een boxspring, zeker als je niet zo’n grote slaapkamer hebt. Over uit-bed-gaan gesproken: een boxspring is vaak wat hoger, dus dat maakt het in- en uitstappen voor veel mensen wat gemakkelijker.

Kortom: beide opties hebben ieder hun voor- en nadelen. Toch hopen we jouw keuze hiermee een beetje eenvoudiger te hebben gemaakt. Succes met je aankoop en … alvast welterusten!