whatsapp

Hoe hoog is een stapelbed?

Hoe hoog is een stapelbed?

Heb je een niet zo ruime slaapkamer die door twee personen wordt gedeeld? Of een logeerkamer waarin je geen twee bedden naast elkaar kwijt kunt, maar wél twee slaapplaatsen wilt hebben? Dan is een stapelbed de perfecte oplossing! Twee bedden boven elkaar, die slechts de ruimte van een 1-persoonsbed innemen. Ideaal! Maar hoe hoog is het gemiddelde stapelbed eigenlijk? Hoeveel ruimte moet er boven een stapelbed overblijven? En wat is de minimale afstand tussen het onderste en bovenste bed? Lees snel verder voor onze antwoorden en adviezen!

Gevarieerde hoogtes van een stapelbed

De meeste stapelbedden hebben een hoogte van ongeveer 160 cm, maar er zijn uitzonderingen van bijvoorbeeld 140 cm (voor kamers met een geringe hoogte) of juist hoge stapelbedden van wel 180 cm. Kijk dus goed wat de mogelijkheden zijn en wat het beste bij jouw slaap- of logeerkamer past.

Wat een belangrijke factor is bij de keuze van een stapelbed is de hoogte van de kamer. Hoeveel ruimte zit er tussen het bovenste bed en het plafond? Want je wilt natuurlijk wel dat degene die in het bovenbed slaapt, rechtop kan zitten en daarbij zijn of haar hoofd niet stoot. Wij adviseren dat de ruimte tussen het plafond en het matras van het bovenste bed minimaal 50 cm is wanneer het bed door kinderen wordt gebruikt en minimaal 75 cm voor volwassenen. Ook de afstand tussen de twee bedden in is een belangrijk punt. Houdt hierbij zo’n 70 centimeter aan voor kinderen en, als de ruimte het toelaat, 100 cm voor volwassenen. Hoe ruimer de afstand, hoe meer bewegingsvrijheid en slaapcomfort je zult ervaren.

Waar moet ik verder op letten bij de aanschaf van een stapelbed?

Naast de verschillende hoogtes is het natuurlijk ook goed om naar de kwaliteit van het bed te kijken. Voldoet je bed aan alle veiligheidseisen? Kies je voor metaal of hout? Wat is het draaggewicht van het bed? En vanaf welke leeftijd laat je een kind in een stapelbed slapen? Wat die laatste vraag betreft: ons advies is vanaf ongeveer 6 jaar. Tot die tijd is het bovenbed van een stapelbed voor veel kinderen nog net een stapje te ver. Een goede oplossing voor jongere kinderen is een stapelbed met een extra lage instap. Dat maakt het bed natuurlijk weer een stukje veiliger! Ook daar heeft Eurobedden een aantal leuke modellen van, zoals de lage modellen van stapelbed Nova of Luca. Nog een aandachtspuntje: kies je voor een wel of niet deelbaar stapelbed? Sommige modellen zijn heel eenvoudig om te bouwen tot twee 1-persoonsbedden. Dus zijn de kinderen hun stapelbed ontgroeid? Of willen ze op aparte kamers gaan slapen? Dan maak je van het stapelbed twee losse ledikanten!

Kortom: mogelijkheden genoeg qua hoogte, materiaal en stijl van onze stapelbedden. Kijk je snel in de webshop of jouw droombed ertussen zit?

Snel naar: Stapelbedden voor jongens | Stapelbedden voor meisjes