whatsapp

De beste bedden voor ouderen

De beste bedden voor ouderen

Een- of tweepersoons seniorenbed

Om te beginnen stem je de aankoop van je bed natuurlijk af op je woon- of gezinssituatie. Slaap je alleen of met een partner? Wanneer je een bed voor jou alleen zoekt, kun je voor een 1-persoons seniorenbed in de maat 90 x 200 gaan, maar er zijn ook nét wat bredere seniorenbedden in het XL-formaat 100 x 200. Zo heb je net dat beetje meer slaapruimte. Wil je nog wat ruimer slapen? Dan is een twijfelaar in de maat 120x200 een goed idee.

Bij een bed voor twee personen heb je de keuze uit verschillende formaten, variërend van breedtemaat 140 tot 180 of soms zelfs 200 cm. Daarbij beslis je uiteraard zelf of je voor één groot of juist voor twee smallere matrassen gaat. Een slimme optie bij een 2-persoonsbed is een zogenaamd koppelbed: dat is een 2-persoonsbed dat is opgebouwd uit twee losse 1-persoonsbedden, die – de naam zegt het al – aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Doordat de bedden kunnen worden gesplitst, zijn ze ideaal voor wanneer één van beiden verzorging nodig heeft. Ook maakt het het schoonmaken onder de bedden gemakkelijker. En bovendien kunnen de bedden afzonderlijk van elkaar worden gebruikt. Dus: het gemak van een 1-persoonsbed met de knusse gezelligheid van een 2-persoonsbed!

Ga je voor vlak of verstelbaar?

Wanneer je op leeftijd bent, krijg je wellicht last van wat lichamelijke ongemakken. Ouderdom komt met gebreken, zeggen we dan. Misschien heb je rugklachten of ervaar je meer moeite bij het in- en uitstappen van je bed. Dan is een wat hoger bed natuurlijk een groot gemak. Een goed idee is dan om voor een boxspring te kiezen. Die hebben vrijwel altijd een hogere instap, waardoor in- en uit het bed stappen een stuk makkelijker gaat. Natuurlijk is een vlakke boxspring al een heel comfortabele keuze, maar je maakt het jezelf nóg comfortabeler als je voor een elektrisch verstelbare boxspring kiest: deze zijn op verschillende plaatsen te verstellen, zodat je de voor jou ideale slaap- en zithouding kunt creëren. Gemak dient de mens!

Hoe hoog wil je je seniorenbed?

Het mooie van senioren ledikanten – zelfs de eenvoudige basismodellen - is dat ze bijna altijd in hoogte verstelbaar zijn. Je kunt dus gemakkelijk bepalen welke instaphoogte voor jou het meest praktisch is. Welke hoogte voelt goed voor je? Wat past het beste bij je lichaamslengte en bij je flexibiliteit? Een aan te bevelen optie voor mensen die (extra) zorg nodig hebben, is een hoog-laagbed. Dat is op vele manieren te verstellen en ontlast daarmee de zorgverlener. Lees hier meer over de juiste hoogte van een seniorenbed.

Een comfortabel matras is de basis

Voor welk seniorenbed je ook kiest, je slaapcomfort wordt voor een groot deel bepaald door de kwaliteit van het matras waar je op ligt. En aangezien je daar behoorlijk wat uren op doorbrengt, is ons advies om zeker voor een hoogwaardig matras te kiezen. Let erop dat het matras goed ventileert en je lichaam goed en op de juiste plaatsen ondersteunt. Voor extra ligcomfort kun je je matras ook nog uitbreiden met een topper. Laat je altijd goed adviseren én ga even uittesten en proefliggen om te voelen en ervaren of een matras qua dikte, hardheid en ondersteuning bij je past. Dan staat niets een goede nachtrust meer in de weg. Welterusten!